De tuinbank is af

Loungebank (1)

De loungebank van steigerhout is af. De hoekbank was al lang af. We hebben de hele zomer al kunnen genieten. En daarom komt deze blog nu pas, terwijl de herfstregen tegen de ramen slaat. De hoekbank is gemaakt van nieuwe steigerhouten planken geleverd door Nijhof. Voor mij was dat de voordeligste optie omdat Nijhof vlak bij is. Dat drukt de bezorgkosten.

De planken worden geleverd met een dikte van 3.2 cm en een breedte van 20 cm. Dat is op papier zo. Omdat het nieuw hout is, zit er behoorlijk wat krimp op. De breedte kan makkelijk 5mm of meer krimpen.

De hoekbank bestaat uit twee delen die aan elkaar geschroefd worden: Een rechtdeel en een dwarsdeel met hoek. Ik heb de bank eerst in SketchUp exact op maat ontworpen.

Hoekbank

Eigenlijk heb ik niet alleen de bank maar ook mijn huis en tuin in SketchUp gezet. Dan krijg je een goed beeld van het geheel. De tuin moest een klein beetje worden veranderd. Hoekbank in tuin

De achterpoten zijn allemaal hetzelfde. Ik heb daar een printje op ware grote gemaakt. Het programma Bigprint van Matthias Wandel kan dat prachtig oplossen. Dan moet je wel allemaal A4-tjes aanelkaar plakken. Maar dan leg je de knutsel op het hout en kan je met de lintzaag de poten maken.

Bankrecht (14) Bankrecht (13)

 

 

 

 

De drie achterpoten heb ik met een draagplank met de voorpoten verbonden. Dan wat lange planken er op en je heb al een idee van hoe de bank er uit ziet.

Bankrecht (7)Bankrecht (6)

 

 

 

 

Verder bouwen.

Bankdwars (17) Bankdwars (3)

 

 

 

 

Het tweede deel van de bank is lastig omdat er een zogenaamde dubbele verstek in zit. Eigenlijk meerdere dubbele verstekken. Toch heb ik dit uit de hand gezaagd met geodriehoek, goede geleiding en met de japanse trekzaag.

Verstek (3) Verstek (5)

 

 

 

 

Ik heb de bank niet afgewerkt. Wel geschuurd maar niet geverfd. Steigerhout ligt tenslotte ook onbehandeld buiten. Onder de pootjes heb ik een stukje watervast 6mm dik multiplex tegen rotten gezet. We zullen zien hoe deze bank de winter door gaat komen.

Een nauwkeurige bouwbeschrijving met alle tekeningen en veel meer foto’s bied ik samen met Paul aan op zijn site van BeQwaam.

 

 

3 thoughts on “De tuinbank is af

  1. Beste Jan Willem,
    Deze loungebank is precies het model dat ik zoek en nergens kan ik een werktekening vinden/kopen. Ook niet op de site waarnaar je verwijst. Helaas reageert Paul niet op mijn contactvraag. Kan jij me misschien aan deze tekening/handleiding helpen? Hartelijke groet, Lisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *