Tekenmachine

Tekenmachine MF 2013 (3) (Medium)Voor de Maker Faire hebben Paul en ik een tekenmachine gemaakt. Het lijkt op Spirograph maar dan anders. De set is voor meer dan $ 100 te koop. Wij willen dat natuurlijk zelf maken. Door tandwielen te kiezen en de posities van de armen te veranderen, ontstaan verschillende figuren. Maar voor de Maker Faire ging dat te ver.

 

Tekenmachnine (9)Gelukkig werkte de lasercutter van Paul om de tandwielen te maken. Anders was het nogal een klus geworden. Het tekenprincipe is simpel. In mijn project zijn de tandwielen aan de kleine kant. Daardoor gaat het draaien lastig. Paul heeft grotere tandwielen gebruikt en dat functioneerde prima. Op de Mini Maker Faire 050 (http://mf050.nl/)  zijn veel tekeningen gemaakt. Hieronder een demo clipje.

http://youtu.be/wXrHWdbK77A

Tekenmachine MF 2013 (5) (Medium)Het klemmen van de stift is gemaakt met een blokje hout. Daarin is een gat geboord met iets meer dan de diameter van de stiften. Met een inslagmoer, een schroefje (M3) en een wijnkurk haaks op de stift is het klemmechaniek gemaakt. De tandwielen hebben een stukje rondhout in het middelpunt gelijmd. Dat is de as die in een boorgat draait. Het ijzerdraadje bij het middelste tandwiel houdt dat wiel om zijn plaats. Het middelste tandwiel kan je vervangen door eentje met meer of minder tanden. Dan krijg je een ander figuur. De as van het middelste tandwiel kan schuiven.

Tekenmachine MF 2013 (2) (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>