Tuinloungebank (aftekenenmal en schroeven)

Aftekenhulp (5)Voor het bouwen van de loungebank heb ik een paar hulpjes gemaakt. Vaak moet je schroeven in de zijkant van een plank. Het werkt erg snel en makkelijk als je daar een mal voor maakt. Neem even de tijd om een blokje hout van een plank te zagen. Ik heb een stukje wit karton op het blokje geschroeft (bijvoorbeeld de achterkant van een schrijfblok) maar je kan ook een dun plankje nemen.

Aftekenhulp tekeningHiernaast zijn de maten gegeven. Ik heb de meeste planken met 4 schroeven vast gezet. Vandaar de 4 rode markeer driehoekjes. Maar het kan natuurlijk ook met drie. De lengte van de mal is gelijk aan de breedte van de planken (20cm in mijn geval). Het blokje heeft de dikte van de plank (3,2 cm) en het karton steekt precies op de helft van de dikte van de plank (1,6 cm)

Hieronder nog een paar foto’s van het gebruik in de praktijk. Als je de mal consequent gebruikt krijg je een mooi strak patroon van schroeven en het gaat nog snel ook.

Aftekenhulp (1)Aftekenhulp (4)Aftekenhulp (2)

 

 

 

 

Als schroeven heb ik deze gebruikt. Bij wijze van uitzondering een keer een torx schroef speciaal voor buiten. Deze zijn sterker dan RVS schroeven.

Schroeven (1) Schroeven (2)

 

 

 

 

Ik heb een testje gedaan met de schroeven om te kijken wanneer het hout gaat splijten als je zonder voorboren gaat schroeven. Zoals de foto’s laten zien splijt het hout niet snel. Het nieuwe steigerhout is dan ook behoorlijk zacht en flexibel. Voor de aftekenmal ben ik van 3 cm van de kant uit gegaan.

Schroeven (6)Schroeven (7)Schroeven (5)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *