Hangmatstand

De hangmatstand

De 95×63 balken had ik liggen. En grote lentes. Eigenlijk veel te dik voor een hangmat opstelling. Maar ja, nieuw hout kopen ging me wat ver. Eerst maar eens kijken of de hangmat wel populair genoeg is hier.

Het ijzerwerk bestaat uit een draadeind M10 met dopmoer aan de onderkant (had ik ook nog) en vleugelmoeren aan de bovenkant. Zo kan je de dwarssteunen los halen en de opstelling plat tegen een (garage) muur zetten. Op de haken kom ik zo terug.

SketchUp tekening

Ik heb de inhammen in de horizontale balk eerst schuin (45 graden)  ingezaagd. Daarna met de beitel 2 cm diep weggehakt. Met D4 constructielijm zit de (schuine) staander om de horizontale centrale balk. Aan beidezijden heb ik multplex geschroef voor de noodzakelijke stevigheid. Kies wel watervast multiplex. Ik had nog wat meranti over van 9mm dikte. De vorm maakt niet zoveel uit zolang er maar voldoende overlap is met de verbinding. Ik heb 8cm aan de voorkant en 5cm aan de achterkant aangehouden. (zie foto hieronder) De hoogte is 28cm langs de vertikalebalk.

De gaten voor de dwarsbalken zijn 10 mm in doorsnee en aan de onderkant heb in het gat opgeboord tot 18mm. Ongeveer 2 cm diep. De dopmoer heb ik aan het draadeind vast gedraaid en gezekerd met wat secondelijm. De schroefdraad met dopmoer aan de onderkant in de dwarsbalk geslagen. De dop zit strak in het 18 mm gat en kan niet doordraaien. De draadeinden blijven in de dwarsbalk zitten bij demontage.

De haak is een M10 draadeind met een haak die je vaak bij schommmels ziet. Aan de achterkant heb ik we met 18mm opgeboord zodat de moer wegvalt in de balk. Van de haak heb ik een stuk afgezaagd zodat ik makkelijk de hangmat kan ophangen. Je kan ook een harpje of een karabijnsluiting gebruiken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *