Blaas-Tweet-Boom

Hoe kom je er op! Wat heb jij gesnoven toen je dit bedacht. Dat soort commentaar kreeg ik toen ik mijn idee van de Blaas-Tweet-Boom vertelde. En Paul en Robert kennen me toch al een tijdje. De Blaas-Tweet-Boom is een boom waarin je kan blazen. Je kan zelfs met z’n drieeen blazen. Een mooie wijzer geeft aan hoe lang en hard. Daarna wordt de score getwitterd. Logisch.

Hoe zit het ding in elkaar? De boom zelf heb ik gemaakt van piepschuim, twee isolatieplaten uit de bouwmarkt. De achterste plaat heeft een houten T voor de stevigheid en voor de bevestiging op het houten kistje. De boom is met mijn zelf gebouwde piepschuimsnijder gemaakt en daarna met acrylverf en een airbrush pistool gespoten.

In de 3 openingen van de boom zitten motortjes uit X-twin speelgoedvliegtuigjes. Ik heb vierkante raampjes gemaakt van karton. Op een dwarsplankje zitten de motors en dat geheel is in de boom gedrukt. Hiernaast liggen de strokenkarton, blauwig geverfd met de motortjes. De aansluitdraden heb ik verlengd. De motortjes werken als dynamo’s en de spanning wordt gemeten door een Arduino Leonardo. Het is belangrijk dat het een Arduino Leonardo is omdat anders het twitteren niet werkt. (de rest wel)

De arduino meet continu of er geblazen wordt op de middelste propellor. Als er hard genoeg (start waarde) geblazen wordt, start de TweetBoom routine. Die wordt steeds doorlopen en daarbij wordt de spanning van alle drie de propellors opgeteld. Tegelijkertijd gaat de EL wire rondom de boom knipperen en wordt de servo van de wijzer aangestuurd. Alles gaat door totdat de middelste propellor onder de startwaarde is gedaald. Dus totdat gestopt wordt met blazen.

De Arduino Leonardo zit via de USB kabel aan een computer. Op de computer is twitter opgestart met het @BlaasBoom of @BlaasTweetBoom account. Zodra de TweetBoom routine is afgelopen wordt de score met een tekst via het commando Keyboardprint door gegeven aan de compter. De arduino simuleert het toetsenbord. Simpel toch? Om een nieuwe tweet te starten is het eerste karakter een “n”. En om de tweet verzenden knop te activeren stuur je een “tab”. Dat is “\t”

Maar je moet wel uitkijken. Want de arduino genereert dus toetsaanslagen. Ook als je niet in twitter zit. En dat kan behoorlijk irritant zijn. Vooral als je nog aan het programmeren en testen bent. Daarom heb ik een schakelaar op de arduino aangesloten om te voorkomen dat er zomaar tekens richting computer worden gezonden.

Het elektronica schema ziet er als volgt uit:

Tweetboomschema

S1 is de schakelaar die via digitale input 3 zorgt dat de Arduino wel of niet toets-aanslagen doorzendt. Pin 4 is als output gedefinieerd en stuurt via transistor T1 de trafo van de EL wire aan. Pin 5 is een output en zorgt dat de wijzer uitslaat via de servo.

De meeste elektronica heb ik op een experimenteerprintje gemaakt met de volgende opstelling:

 En zo ziet het er uit.

Electronica TweetBoom

Op de Maker Faire in Groningen liep het uitstekend!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *